XX. mendeko Euskararen Corpus estatistikoa

Testuingurua

nola biziko naiz sekula marearik igotzen ez den lurralde batean? Brillat Savarinek aipatzen zuen gastronomo hura, zoriontsua zatekeen hemen.

Gurea bezalako leku zoragarriari (itsaso, mendi eta lautada; denetarik), horixe bakarrik falta baitzitzaion, sortzaileen matxinada dotore bat.

Gure sukaldariek egin dutena bezalakoa.

Betirako klasiko bihurtu diren plater eder askoak emandakoa da Euskal Sukaldaritza Berria (Itsaskraba budina, Lupia pirperbeltz berdetan...) baina hori baino garrantzi handiagokoa gertatu da mugimenduak gizartearengan izan zuen eta oraindik ere badaukan eragina.

Garai batean baino gehiago begiratzen diegu lehengaiei eta garai batean baino gutxiago egosten ditugu jakiak.

Dietetikaren garrantziaz konturatuta gaude eta Pantagruelismoa era intelektualez laga dugu bazterrean.

Garai bateko afan hari, nola edo hala asebete behar hari, dastamen landuago batek egin dio leku.

Aberatsago gara gaur askoz ere.

Harro esan liteke, munduan leku gutxitan bezala jaten dela gurean, etxean eta kanpoan, eta gainera, zer arraio, denetarik.

- GARAGARDOA.- Zibilizazioen dokumentu zaharrenek garagardoa dute aipagaia.

Noe zaharrak ardoa dastatu baino lehen, garagardoa ezaguna zen munduan.

Lehenengo tresnekin batera ezagutu ziren garia eta garagarra.

Irinarekin ogia egitearekin batera eta hartzidurarekin, fermentazioarekin, Bihi ardoa asmatu zuen gizakiak.

Seguru asko 8.000 urte Kristo aurretik gertatu zen hori.

Mesopotamia aldean, sikaru deitzen zen lehenengo garagardo hura, egosia zen, garratz samarra eta bakteriarik gabea.

Ur gutxi zegoen lurralde bero haietarako primerakoa.